zondag 29 juni 2008

creme brulee

Ter ere van Reinout's verjaardag aten we met een gezelschap van twaalf personen bij restaurant Amsterdam. Na de lamskoteletjes, de slibtongetjes en de biefstukken kwam de dessertkaart op tafel. Mijn oog en dat van nog een paar disgenoten viel op de creme brulee. Een heerlijke afsluiting voordat we in de winderige nacht weer naar huis fietsten.
I n g r e d i ë n t e n
2 dl. volle melk
2 ½ dl. room 1
vanillestokje,opengesneden
100 gram suiker
5 eierdooiers.
4 eetlepels rietsuiker
B e r e i d i n g
Merg uit het vanillestokje schrappen.
Het stokje aan de melk toevoegen. Melk al roerend, zachtjes aan de kook brengen. Langzaam laten afkoelen.
Suiker in een kom doen en hierboven de melk zeven.
Al roerend de room erbij gieten.
Eierdooier en vanillemerg erbij en plm. 3 minuten kloppen met de staafmixer.
Het mengsel overdoen in ramekins en 45 minuten,
au bain marie, in een oven van 120 ° C., gaar laten worden,afgedekt met aluminiumfolie.
Af laten koelen en in de koelkast door en door koud laten worden.
P r e s e n t a t i e
de creme brulee bestrooien met een laagje rietsuiker of maple sugar en met de hobbybrander of speciaal brulee-brandertje laten caramelliseren. Het is de bedoeling dat alleen het suikerlaagje smelt en de crème brulee, koud blijft.

donderdag 26 juni 2008

chez Loetje


Het is bekend dat je bij Café Loetje in Amsterdam Zuid de lekkerste biefstuk kan eten. Vandaag mocht ik het zelf ervaren. Aangezien Café Loetje bij haar school om de hoek is, aten Emma en ik een biefstuk na de diploma uitreiking. Het is waar ! Een perfect gebakken, malse biefstuk. In een no nonsense omgeving en gelijkgestemd publiek. Daar gaan we vaker heen.

zaterdag 21 juni 2008

aardappelsalade

Nou daar komt ie dan Judith!
1,5 kilo lekkere vastkokende aardappelen
1 appel, geschild en in piepkleine blokjes gesneden
stuk of 10 cornichons in kleine blokjes
vier lenteuitjes, gesnipperd
4 eetlepels (zelfgemaakte) mayonaise
4 eetlepels griekse yoghurt
1 flinke theelepel mosterd en veel verse bieslook

Zet de aardappelen, in de schil, op met koud water met zout. Xtreem grote exemplaren kunnen worden gehalveerd voor een gelijkmatige garing.
Als het water kookt, ongeveer tien minuten laten koken. Aardappelen van het vuur af in het kookwater laten afkoelen en nagaren.
Afgekoelde en afgegoten aardappelen schillen en in blokjes snijden.
Meng mayonaise, yoghurt, mosterd, ui, appel en bieslook en evt. nog wat citroensap of witte wijnazijn door elkaar en breng op smaak met peper en zout.
Meng de saus door de aardappelen.
Er kan worden gevarieerd met kruiden zoals dille, peterselie of dragon. ook kunnen er uitgebakken spekjes of hardgekookt ei aan worden toegevoegd. Kijk maar .

Lauri & Emma

Emma & Lauri
geslaagd

chocolatecherrycupcakes

Het is kersentijd. Deze chocolade kersen cupcakes waren het dessert bij de BBQ ter ere van Lauri en Emma's slagen voor de middelbare school.

for the cupcakes:
125g soft unsalted butter100g dark chocolate, broken into pieces
300g morello cherry jam
150g caster sugar
pinch of salt
2 large eggs, beaten
150g self-raising flour12-bun muffin tin and papers
for the icing:

100g dark chocolate
100ml double cream
12 natural-coloured glace cherries

Preheat the oven to 180?C/gas mark 4.
Put the butter in a heavy-bottomed pan on the heat to melt.
When nearly completely melted, stir in the chocolate.
Leave for a moment to begin softening, then take the pan off the heat and stir with a wooden spoon until the butter and chocolate are smooth and melted. Now add the cherry jam, sugar, salt and eggs. Stir with a wooden spoon and when all is pretty well amalgamated stir in the flour.Scrape and pour into the muffin papers in their tin and bake for 25 minutes. Cool in the pan on a rack for 10 minutes before turning out.
When the cupcakes are cool, break the chocolate for the icing into little pieces and add them to the cream in a saucepan. Bring to the boil, remove from the heat and then whisk – by hand or electrically – till thick and smooth. Ice the cupcakes, smoothing the tops with the back of a spoon, and stand a cherry in the centre of each.Makes 12.


vrijdag 20 juni 2008

tapas

Ik zocht naar een tapas receptje met vijgen en kwam op de site terecht van Eleveld Steenwijk. Een lange, lange rij ,met feestelijke en uitvoerbare tapasrecepten.

dinsdag 17 juni 2008

meatloaf

foto gehaktbrood 009

Zoveel zielen, zoveel recepten voor gehaktbrood.
Vandaag aten we deze. Heeeel erg lekker.
1 kilo gehakt (750 gram runder- en 250 gram hoh gehakt)
1 grote ui, fijngesnipperd
2 flinke tenen knoflook, fijngehakt
peper/zout
handvol verse tijm
handvol verse, gehakte bladpeterselie
eetlepel mosterd
2 eieren
13 eetlepels broodkruim
6 eetlepels griekse yoghurt
voor het bovenlaagje
4 eetlepels ketchup
1 eetlepel bruine suiker
1 eetlepel balsamico
eventueel plakjes gerookt ontbijtspek
Kneed het gehakt, tot en met de yoghurt, goed door elkaar.
Doe dit in een glazen cakevorm.Meng de ingrediënten voor het bovenlaagje en smeer dit op het gehakt in de vorm. Leg eventueel plakjes ontbijspek kruislings over het gehaktbrood en bak dit een uur in een oven van 175 graden.Giet het overtollige vet af en laat het wat afkoelen. Lekker met coleslaw en geroosterde aardappeltjes uit de oven.

gehaktbrood 2 008

donderdag 12 juni 2008

champagnetaart

Een sublieme creatie van patissier Holtkamp. De champagnetaart ! Een harde wener bodem met een champagne-roombavarois en verse frambozen. Het geheel als een cadeautje ingepakt in witte chocola.waanzinnig!

aardbeien

Deze aardbeien vormden, samen met de champagnetaart van onze favoriete Amsterdamse patissier Holtkamp, een hemelse afsluiting van een geslaagd examenetentje voor Emma. Met biefstukken en homemade patat bij de familie SvanA

zaterdag 7 juni 2008

vlierbloesemrecept 2


Ingrediënten:4 dl vlierbloesemsiroop(vlierbloesem, 5 dl water en 1 kg suiker)3 dl melk3 dl eiwitsap van een halve citroen
Bereidingswijze:Breng 5 dl water en 1 kg suiker aan de kook.Doe de zelf geplukte vlierbloesem in een karaf en giet het water met de suiker over de vlierbloesem en laat dit 2 dagen in de koelkast staan. Na 2 dagen de siroop zeven.Voeg de andere ingrediënten toe. De massa opdraaien in een ijsmachine tot een mooie sorbet.Wat moet je nu met vlierbloesem zult u misschien wel denken.Dit is een heel mooie, eigenlijk ondergewaardeerde struik waar je heerlijke limonadesiroop en vervolgens dus sorbetijs van kan maken. Je kan ze vanaf april/mei heel goed plukken.Maak dan meteen de siroop, die je vervolgens als frisse limonade kunt gebruiken of eventueel als smaakmaker voor een kir of kir royale.
Ook kun je de bloesem in bierbeslag bakken en als verrassende amuse serveren!
Bierbeslag (pâte à frire)
Ingrediënten:1 kg gezeefde bloem8 dl bier2 dl olie4 eidooiers8 eiwittenzout
Bereidingswijze:Roer de bloem, bier, olie, eidooiers en zout tot een gladde massa.Klop vlak voor het gebruik de eiwitten tot een stevig schuim.Spatel het schuim voorzichtig door het beslag.Haal de vlierbloesem door het beslag en bak dit af in olie van 180 graden.

vlierbloesemsiroop

Een heerlijke, ouderwets bloemige smaak. Vlierbloesemsiroop. Ieder jaar als de vlierbloesemschermen her en der verschijnen word ik onrustig. Die schermen moeten worden geplukt en in een pot en dan met suiker tot de magische siroop worden verwerkt. Heerlijk als siroop met water tot limonade aangelengd of met witte wijn of prosecco. Er zijn veel recepten. Het onderstaande vond ik prettig slow.
Vlierbloesemsiroop
Benodigdheden:
60 gram vlierbloesems grof van de steeltje ontdaan
1 liter water
kwart citroen of halve theelepel citroenzuurkorrels
500 gram suiker

De bloesems in een hoge pot of fles doen, de kwart citroen in plakjes snijden en toevoegen (of citroenzuurkorrels). Doe er vervolgens een liter lauw water bij. Druk de massa enigszins aan zodat de bloesems goed onder water staan. Het geheel 24 uur op een warme zonnige plek laten staan.
Dan het geheel goed zeven – door een kaasdoek bijvoorbeeld – en in een ruime pan doen.Langzaam aan de kook brengen en de pond de suiker geleidelijk toevoegen. Steeds blijven roeren tot alle suiker is opgelost.Daarna afschuimen en in goed gereinigde flessen of potten doen.
Men kan de houdbaarheid sterk verlengen door de siroop – terwijl ze nog heet is – in goed luchtdicht afsluitbare potten te doen (bijv. weck- of jampotten, of een beugelfles) en op zijn kop af te laten koelen.(Wel even de potten/flessen voorverwarmen met heet water zodat ze niet breken door het warmteverschil.)

vrijdag 23 mei 2008

citroending

Een bezoekje aan Haarlem en Dille&Kamille leverde twee klassieke theedoeken en een citroending op. Er is niet zo heel veel voor nodig om blij te worden.

donderdag 22 mei 2008

onthaasten

De oude hand hierboven, drukt de gedroogde schillen van meiknollen onder water om ze te weken voordat ze in de maaltijd worden verwerkt. Het is de hand van Erminio, al meer dan vijftig jaar samen met zijn vrouw Attilia. Samen besteden ze een belangrijk deel van de dag aan de maaltijden. Er wordt in de moestuin gewerkt, kruiden en paddestoelen geplukt in de natuur, kastanjes geraapt als ze zijn gevallen en bronwater gehaald uit een natuurlijke bron in een dorp verderop. Daarna wordt er uitgebreid gekookt en genoten van hetgeen op tafel komt. Drieënzestig minuten kijken we mee met het echtpaar dat in een klein dorp in de Aostavallei in Italië woont. Een heerlijke documentaire om tot rust te komen en de vrijheid van Erminio en Attilia te ervaren. De DVD zit in een boekje met achtergrondinformatie, foto's en recepten.
ISBN-13: 978-90-902231-3-1

zondag 18 mei 2008

gebakken tomaat

Een supersimpel succesrecept van mijn vader was dat van gebakken tomaat. Het geheim is om de tomaten lang en zacht te laten bakken zodat er ook veel vocht verdampt en het geconcentreerd van smaak wordt. Hij deed er ook nog wel eens een paar blaadjes maggiplant bij. Vroeger hoefde dat van ons, kinderen, niet zo maar nu vinden we het lekker. Geweldig op een (geroosterde) boterham of met stokbrood.
6 á 8 rijpe tomaten (eventueel ontveld) in niet te kleine stukjes
2 niet te grote uien
peper en zout
beetje olie of boter.


Bereidingswijze
Maak de olie warm of smelt de boter.
doe de gesneden uien erbij en bak ze glazig.
Snij de tomaten door en doe ze erbij met peper en zout.
Lang en zacht bakken, zo'n 20 minuten, tot een smeuïg mengsel

zaterdag 17 mei 2008

scones

Mijn eerste kennismaking met het fenomeen scone, was tijdens een gezinsvakantie in Engeland zo'n vijfendertig jaar geleden. In een kleine theesalon van een oudere engelse dame zaten we met het hele gezin aan een klein tafeltje waar naast een grote pot thee allerlei homemade baksels werden uitgestald. Een heerlijke chocolate cake, maar ook scones met clotted cream en rasberryjam. Later heb ik zelf veel verschillende recepten voor scones uitgeprobeerd. het volgende recept is een blijvertje.
350 gram zelfrijzend bakmeel
2 eetlepels(25 gram) witte basterdsuiker of fijne witte suiker
halve theelepel zout
2 eieren
1 dl karnemelk
60 gram boter
uitsteekvorm 5 of 6
Verwarm de over voor op 220 graden
Meng het meel, de suiker en het zout.
Doe de boter bij het mengsel en wrijf alles tot kruim
Meng de eieren met de karnemelk.
Maak een kuiltje in het deegkruim en doe er het eiermengsel bij.
Meng tot een deeg.
Maak er een lap van van ongeveer 2 cm dik.
leg bakpapier op de bakplaat en snijdt met de vorm rondjes uit het deeg. Of trek gewoon porties van het deeg met de hand. Probeer het deeg wat luchtig te houden. Geen aangedrukte bolletjes.
Bak ongeveer 15 tot 20 minuten. heerlijk met frambozen of aardbeienjam, lemoncurd en een mascarpone/roommengsel.

Gartine

Gisteren voor het eerst sinds lange tijd een kopje thee bij Kirsten en Willem Jan van Gartine in de Taksteeg in het centrum van Amsterdam. Vijf dagen per week verzorgen ze er verrassende ontbijten, lunches en geweldige highteas. Dit alles met een immer opgeruimd humeur en een glimlach.
Op de maandag en de dinsdag zijn ze in hun moestuin te vinden. Daar komen ook veel van de ingrediënten voor hun creaties vandaan. Kwaliteit wordt erkend, ook door de diverse life style bladen waar je regelmatig over Gartine kunt lezen. Ik kom er altijd vrolijk en geïnspireerd vandaan en ben blij met dit adres op steenworp afstand van mijn huis.

zondag 6 april 2008

MARQT

Aan het begin van de Amsterdamse Overtoom is sinds februari een bijzondere versmarkt te vinden. M A R Q T . Bekijk het filmpje, bezoek de website en dan natuurlijk de winkel zelf.
Neem de pinpas mee. Flapjes en muntjes worden niet geaccepteerd.

woensdag 2 april 2008

MORO

Moro East: Introduction
In Moro East, Sam and Sam renew their passion for the food of Spain and the Muslim Mediterranean, but this time they find their inspiration a little closer to home... in an East End allotment. The 150 inspiring and imaginative recipes use fresh, seasonal produce, and range from Moro favourites to the food they cook on the allotment such as pigeon salad with figs, chickpeas and pomegranate molasses, and tortilla with onion tops, grilled sardines with chopped fennel, chilli and garlic or courgette and garlic soup.

zomertijd


Het ingaan van de zomertijd was in het verleden aanleiding tot het organiseren van een zomertijdontbijt. Het was een mooie gelegenheid om alle zorgvuldig verzamelde leuke mensen bij elkaar te krijgen teneinde het afgesnoepte ochtend/slaapuurtje te compenseren met lekkere broodjes, eitjes etc. Het festijn werd traditie en bleef jarenlang een groot succes. Tot al die leuke mensen gingen samenwonen, kinderen kregen en soms zelfs Amsterdam verlieten. De klad kwam erin en de traditie verdween. Het idee overigens niet. Als alle kinderen de deur uit zijn, relaties verbroken en men tot het besef is gekomen dat Amsterdam het toch echt heeft herstel ik het zomertijdontbijt in ere en doen we net alsof er niets is gebeurd in de tussentijd.

Ook dit jaar geen zomertijdontbijt maar wel een tapasmaaltijd voor drie moeders met hun drie dochters. De recepten kwamen voornamelijk uit een van mijn favoriete kookboeken te weten MORO. Ik heb deel 1 en deel 2 en er schijnt onlangs een derde deel verschenen te zijn. bruikbare kookboeken met veelal eenvoudige, zonnige recepten uit de Zuidspaanse, Noordafrikaanse en Libanese keuken.

zondag 10 februari 2008

gevulde mosselen


Uit het programma "liefde gaat door de maag" door de Humanistische Omroep het volgende recept voor gevulde mosselen.
voor 4 personen
24 grote mosselen
3 ons gehakt (2 ons hoh en 1 ons kalfs)
in melk geweekt witbrood (2 a 3 sneetjes)
peper/zout
verse fijngesneden rozemarijn
handvol fijngesneden bladpeterselie
teentje fijngesneden knoflook
Meng het gehakt met bovenstaande ingredienten

Snijd de nog levende mosselen open door met een mesje tussen de schelphelften de sluitspier door te snijden.
Leg de opgeklapte mosselen omgekeerd op een schaal om uit te lekken.
Gebruik de opengeklapte mosselschelp (met de mossel er nog in) als grijpertje om het gehakt te pakken en de mossel te vullen. Gewoon de mossel weer dichtknijpen en het overtollige gehakt afstrijken.
Bind de mosselschelpen dicht.
Maak een tomatensaus met een fijngeneden ui (glazig bakken) een eetlepel tomatenpuree,
een snufje suiker, zout/peper verse oregano en verse basilicum en een blik gepelde tomaten of tomatenstukjes en een half glas droge witte wijn. Laat de mosselen in de saus 5 tot 7 minuten gaar worden.