donderdag 16 augustus 2007

wortelsoep

Een van succesnummers uit de schooltuin van mijn dochter,toen ze als tienjarig stadskind kennismaakte met het buitenleven, waren toch wel de worteltjes. Ze kwamen met hun eigen gewicht aan aanhangend zand in krant en plastic tas mee naar huis. Na een arbeidsintensieve schoonmaakbeurt maakten we er dan een pan wortelsoep van. Sinds die tijd is het een van onze eenvoudige favorieten.Als voorgerecht bij een etentje voor vrienden, gewoon tussendoor maar vooral ook als troost voor wanneer we ziek of hangerig zijn.

Verwarm wat olie of boter in een pan en fruit daarin een fijngesneden ui glazig, Doe er een bos schoongemaakte worteltjes, in stukjes, bij en een dito aardappel. Bak dit even mee. Dan een liter kippenbouillon (van blokjes) toevoegen en wat versgemalen peper en evt peterselie. Laat koken tot de worteltjes en aardappel zacht zijn. Pureer met de staafmixer of in de blender. Ik maak 'm altijd een beetje zoet met een scheutje gembersiroop. Als de soep te dik is kan er nog wat water bij. Lekker met wat zure room. En eventueel zelfgemaakte croutons.

Geen opmerkingen: